Pliki znajdujące się na serwerze mogą być używane przez kilka osób. Otwierając dokument Word lub Excel plik jest blokowany i kolejny użytkownicy mogą ten plik otworzyć w trybie tylko do odczytu lub powiadomić blokującego o chęci otwarcia tego pliku.

Czasami jednak zdarza się, że aplikacja nie zostanie poprawnie zamknięta lub z innego powodu blokada nie zostanie zdjęta z pliku. W takim przypadku chcąc otworzyć taki plik dostaniemy komunikat, że użytkownik XXX ma już ten plik otwarty.

Nie zawsze jednak ten komunikat jest poprawny. Czasami użytkownicy dostają błędną informację o loginie osoby, która aktualnie korzysta z pliku. Zdarzy się nawet, że otrzymam komunikat, że to ja sam blokuję dany plik.

Powiadamianie itd. nic nie da. Trzeba zerwać połączenie z poziomu serwera, na którym plik się znajduje.

Na serwerze plików (serwer Windows) prawym przyciskiem na Computer, potem Manage->Shared folders->Opened files
Tam znajdujemy nasz plik i zamykamy wszystkie otwarte sesje.

krl

taki tan zwykły gość ;)

Może Ci się również spodoba

Masz coś do powiedzenia? Dawaj...